Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință Studiu: Ce legătură există între grupa de sânge și riscul de îmbolnăvire cu coronavirus

Studiu: Ce legătură există între grupa de sânge și riscul de îmbolnăvire cu coronavirus

Un articol de: Laura Vasile - 18 Iul 2020, 10:28
Studiu: Ce legătură există între grupa de sânge și riscul de îmbolnăvire cu coronavirus Foto: Pixabay.com Știință

Există o legătură între grupa de sânge și riscul de îmbolnăvire cu coronavirus? Un studiu recent realizat de cercetătorii germani arată că persoanele cu grupa sangvină A sunt expuşi unor riscuri cu peste 45% mai mari de a contracta virusul şi de a dezvolta simptome puternice. În schimb, cei cu grupa 0 ar fi fost mai protejaţi de COVID-19.

Pentru a ajunge la acest rezultat, oamenii de știință au studiat prin comparație probe de sânge recoltate de la 1.610 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus şi 2.205 de la persoane sănătoase din Italia şi Spania.

 

Studiu contrazis

 

Un alt studiu contrazice însă studiul cercetătorilor germani. Cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts şi de la Spitalul Beth Israel Deaconess susţin că nu au găsit dovezi care să susţină ideea potrivit căreia există o legătură între grupa de sânge şi riscul dezvoltării unor simptome severe în urma îmbolnăvirii cu noul coronavirus, scrie CNN.

În timpul acestui studiu au fost testate pentru coronavirus 7.648 de persoane, dintre care 1.289 au primit un rezultat pozitiv. În total, 484 (37.5%) au fost internaţi în spital, 123 (9.5%) au ajuns la terapie intensivă ICU, 108 (8.4%) au fost intubaţi, 3 (0.2%) au solicitat oxigen şi 89 (6.9%) au decedat.

Din cei 1.289 de pacienţi testaţi pozitiv pentru coronavirus, 440 (34.2%) aveau grupa de sânge A, 201 (15.6%) aveau grupa B, 61 (4.7%) aveau grupa sangvină AB, iar 587 (45.5%) aveau grupa O.
 

Grupele de sânge

 

Grupele de sânge au fost descoperite de americanul de origine austriacă Karl Landsteiner, patologist si imunologist, în anul 1901. Inițial a identificat trei tipuri de sânge uman, numite A, B şi 0. Ulterior a fost descoperit şi tipul patru, care a primit denumirea AB. Termenul de grupă sanguină sau grup sanguin este folosit pentru a caracteriza sângele unui individ în funcţie de prezenţa sau absenţa unui antigen pe suprafaţa eritrocitelor acestuia.

DIGI RCS-RDS vine cu o surpriză pentru toţi românii, iar asta ar fi o lovitură pentru Orange / Vodafone / Telekom

Citeşte mai multe despre:   studiu,   grupa de sânge,   coronavirus