Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință Studiu: Ce se întâmplă cu organismul imediat după recuperarea de COVID-19

Studiu: Ce se întâmplă cu organismul imediat după recuperarea de COVID-19

Un articol de: Andrei Vlad - 28 Mai 2020, 09:49
Studiu: Ce se întâmplă cu organismul imediat după recuperarea de COVID-19 Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero Știință

Infectarea cu COVID-19 se află pe un trend descendent. Măsurile de restricții se relaxează treptat, iar cetățenii de pe întreg mapamondul reiau deja vechile obiceiuri. În acest context, din Italia, țara cel mai puternic afectată de pandemie, vine o atenționare din partea medicilor. 

Guvernele lumii investesc sume impresionante pentru cercetare, în contextul pandemiei de coronavirus. În acest moment există sute de vaccinuri în testare și multe alte studii și experimente care să vină în sprijinul medicilor, pentru a trata cât mai rapid sau a preveni boala. 

 

Efecte adverse: „Cicatrici la nivelul plămânilor"

 

Medicii pneumologi din Italia de exemplu, au descoperit că un număr semnificativ al pacienților care au suferit de COVID-19 riscă să rămână cu anumite probleme respiratorii. Mai precis, plămânii vindecați ar putea să manifeste anumite probleme timp de cel puțin 6 luni. De asemenea, 30% dintre cei vindecați ar putea avea probleme respiratorii cronice, informează Societatea Italiană, citată de La Republica.  

„Urmele lăsate în plămâni de infecția cu COVID-19 ar putea provoca afecțiuni respiratorii cronice, o nouă patologie și, totodată, o nouă urgență sanitară”, a declarat medicul pneumolog Luca Richeldi, președinte al Societății Italiene de Pneumologie. 

Semnele care indică în continuare probleme ale plămânilor, reprezintă capacitatea respiratorie scăzută, respectiv rezistență mai mică la efort, spune medicul. Astfel, pacienții recuperați, 30% dintre aceștia, prezentau semne de fibroză pulmonară, a adăugat Richeldi. 

„Vom avea o nouă categorie de pacienți cu cicatrici la nivelul plămânilor și cu insuficiență respiratorie”, a atras atenția Richeldi. 

 Adevărul despre soţul Andreei Esca: De ce Alexandre Eram a făcut o formă GRAVĂ de COVID-19

Recomandarea medicilor: Persoanele vindecate de COVID-19 să fie atent monitorizate

 

La concluzii asemănătoare au ajuns și chinezii. În acest context, medicii celor mai puternic afectate state de COVID-19 menționează importanța unor secții special dedicate pacienților vindecați de noul coronavirus. În nordul Italiei, la Pavia, aproape de Milano, există deja o clinică creată special pentru pacienții recuperați. 

„Este necesar să tratăm cu atenție aceste cazuri și să includem acești pacienți într-un program de reabilitare pulmonară”, a declarat Angelo Corsico. 

 

Studiu privind noul coronavirus: Imunitatea la COVID-19 durează doar 6 luni

 

Imunitatea până la o reinfecție din cauza noului coronavirus poate dura doar șase luni, potrivit unui studiu al Universității din Amsterdam. Acesta pune la îndoială eficiența introducerii „pașapoartelor de imunitate”, pe care unele guverne doresc să le aplice în cazul persoanelor vindecate de COVID-19 pornind de la ipoteza că acestea nu pot fi reinfectate și sunt liberi să ajute economia să-și revină din blocaj.

Studiul a monitorizat 10 bărbați de peste 35 de ani pentru a determina nivelurile de anticorpi în urma infecției pentru oricare dintre cele patru coronavirusuri sezoniere umane.  Aceștia au fost testați la intervale de trei sau șase luni, scrie euronews.

Cercetătorii au descoperit că a existat o „durată alarmant de scurtă a imunității la coronavirusuri”, oamenii de știință remarcând totodată „reinfecții frecvente la 12 luni  și reducerea substanțială a nivelului de anticorpi imediat după 6 luni post-infecție”.

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   Italia,   studiu medical