Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință STUDIU: Pierderea mirosului, odată cu infectarea cu COVD-19, este un semn bun. Acestă categorie de pacienții manifestă doar forme ușoare ale virozei

STUDIU: Pierderea mirosului, odată cu infectarea cu COVD-19, este un semn bun. Acestă categorie de pacienții manifestă doar forme ușoare ale virozei

Un articol de: Beatris Ionita - 30 Sep 2020, 01:26
STUDIU: Pierderea mirosului, odată cu infectarea cu COVD-19, este un semn bun. Acestă categorie de pacienții manifestă doar forme ușoare ale virozei Sursa Foto: Hepta Știință

Pierderea mirosului, simptomul de COVID-19 cel mai cunoscut, este un semn cât se poate de bun, spun cercetătorii din domeniul sănătății. Chiar dacă cauzează un disconfort de stul de puternic și îngrijorare în egală măsură, studiile arată că prevestește că pacientul va trece ușor peste boală.

În cadrul studiului au fost comparați1.300 de pacienți confirmați cu infecții COVID-19, care au fost împărțiți în patru grupe:

  • pacienți cu simptome ușoare 
  • pacienți su simptome moderate, adică pneumonie ușoară (febră, tuse, dispnee, respirație rapidă)
  • pacienți severi, adică cei care au nevoie de administrare de oxigen 
  • pacienții în stare foarte grave, care necesitp terapie intensivă sau reanimare

Rezultatul studiului a araătat că aproape 85 la sută dintre pacienții cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19 sufereau de pierderea mirosului, în timp ce dintre cei spitalizați, numai 10 până la 15 la sută au semnalat că au acest simptom. 

Explicația medicilor este că pacienții care vor face o formă ușoară de COVID-19 au un mai bun răspuns imunitar local și implicit producții mai ridicate de anticorpi, care limitează răspândirea virusului în organism. În plus, în loc să afecteze grav plămânii, coronavirusul ar provoca mai degrabă o reacție inflamatorie în fosele nazale.

Există o reacție foarte promptă a sistemului imunitar al pacientului, care va bloca infecția cu coronavirus în acel loc și va împiedica să intre în sânge o cantitate mare de virus, generalizându-se astfel infecția în tot corpul”, a explicat la France Info dr. Jérôme Lechien, șeful secției ORL de la spitalul Foch.

După ce s-au vindecat de infecția cu nol coronavirus, 85% dintre pacienții care și-au pierdut mirosul și l-au recăpătat în trei luni.

Citeşte mai multe despre:   COVID-19