Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință Studiu: Vaccinul rusesc împotriva Covid-19 aflat în dezvoltare ar declanşa un răspuns imunitar

Studiu: Vaccinul rusesc împotriva Covid-19 aflat în dezvoltare ar declanşa un răspuns imunitar

Un articol de: George Lupu - 04 Sep 2020, 16:42
Studiu: Vaccinul rusesc împotriva Covid-19 aflat în dezvoltare ar declanşa un răspuns imunitar sursa foto: pixabay Știință

Deși a  fost privit cu multe rezerve, vaccinul rusesc împotriva covid-19 aflat în dezvoltare în Rusia ar declanşa un răspuns imunitar şi nu ar  antrena efecte nedorite grave, se arată într-un studiu preliminar, publicat vineri. Aceste rezultate nu dovedesc, însă, că vaccinul protejează în mod eficient împotriva unei infectări cu SARS-CoV-2 - lucru pe care trebuie să-l demonstreze studii de mai mare amploare, subliniază unii experţi.

 

Cum acționează vaccinul rusesc împotriva COVID-19

 

Sputnik V este alcătuit din două componente, administrate prin două injecţii succesive, la un interval de trei săptămâni, se precizează în studiul publicat vineri în revista britanică The Lancet.

Acest tip de vaccinuri folosesc ca suport două adenovirusuri umane (din familia virusurilor foarte frecvente), transformate şi adaptate să lupte împotriva covid-19.

Două studii de talie mică, realizate cu două formule diferite ale Sputnik V, au fost realizate pe un total de 78 de adulţi voluntari şi sănătoşi.

Ambele conchid că niciuna dintre cele două componente ale vaccinului nu a antrenat ”efecte nedorite grave” şi că administrarea succesivă a celor două componente ”provoacă producţia de anticorpi”.

Cele două studii au fost efectuate în perioada 18 iunie - 3 august, de către cercetători de la ministerele ruse ale Sănătăţii şi Apărării şi au fost finanţate de Ministerul rus al Sănătăţii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în total 176 de vaccinuri se află în curs de dezvoltare în lume, dintre care 34 se află în stadiul testelor clinice, ceea ce înseamnă că au început să fie teste pe oameni.Carantină obligatorie pentru toţi aceşti români. Vor sta în case pentru 14 zile

 

Programul COVAX, esențial pentru accesul la un vaccin anti-COVID

 

Descoperirea și accesul la vaccin este esențială pentru a pune capăt pandemiei COVID-19, susține directorul OMS, care vrea să se asigure că prețurile sunt menținute „cât mai scăzute”.

„Naționalismul vaccinului ajută doar virusul. Succesul programului COVAX depinde nu numai de țările care s-au înscris la acesta, dar și de a completa deficiențele cheie de finanțare”, a spus el într-o informare publică

Până în prezent, 70% din populaţia lumii este acoperită, potrivit listei ţărilor care au intrat în program.

Finanţarea COVAX este necesară de urgenţă în vederea pentru a face portofoliul să avanseze”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a evocat eforturile ţărilor din întreaga lume de a atenua impactul economic al pandemiei COVID-19.

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   vaccin,   COVAX