Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință Tânăr român, operat cu succes la Chişinău, după ce medicii din România şi Germania l-au refuzat. Bărbatul avea un GLONŢ în creier de mai bine de jumătate de an!

Tânăr român, operat cu succes la Chişinău, după ce medicii din România şi Germania l-au refuzat. Bărbatul avea un GLONŢ în creier de mai bine de jumătate de an!

Un articol de: Ramona Zaharia - 06 Aug 2020, 17:23
Tânăr român, operat cu succes la Chişinău, după ce medicii din România şi Germania l-au refuzat. Bărbatul avea un GLONŢ în creier de mai bine de jumătate de an! Știință

Bogdan se afla la studii în Germania când întâmplarea a făcut să nimereacă într-un schimb de focuri. Un glonţ pătruns în creier avea să-i schimbe viaţa pentru totdeauna. Cine s-ar fi gândit că abia la Chişinău îşi va găsi alinarea?

 

Aproape legumă

După ce a fost împuşcat, tânărul a stat în comă trei luni şi jumătate. Glonţul nu i-a luat viaţa, i-a afectat însă vederea, vorbirea, gândirea, mobilitatea. Aproape că l-a făcut legumă.

Din cauza adâncimii şi poziţionării glonţului în arii vitale ale regiunii crerebrale, medicii – atât cei din Germania, cât şi cei din România au refuzat să îl opereze pe tânărul de 29 de ani, scrie Unimedia.

 

Renăscut la Chişinău

Familia sa însă nu s-a dat bătută şi a avut încredere în specialiştii Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” (INN) din Republica Moldova, care au acceptat să preia cazul. Cel care a coordonat operaţia a fost însuşi directorul INN, neurochirurgul Grigore Zapuhlîh ajutat de conferențiarul Vasile Galearschi.

Intervenția a durat aproximativ șase ore iar la o zi după ce medicii au extras glonțul, Bogdan – care înainte pronunţa doar câteva silabe - putea vorbi, semn că intervenția chirurgicală a fost un succes.

 

„A fost foarte greu de localizat glonțul”

„A fost foarte greu de localizat glonțul. Nu exista încă neuronavigația. Am efectuat operația prin radiografia intraoperatorie. Cu greu am găsit glonțul căci era amplasat în creier la o adâncime foarte mare. Succesul meu ca neurochirurg a fost nu doar extragerea glonțul dar și fapul că pacientul după operație putea sta în picioare, putea sta așezat, a început să perceapă unele comenzi de la cei apropiați iar când l-am externat mi-a dat mâna și și-a luat rămas bun. Bucuria mea a fost că tânărul a venit la Chișinău fiind adus pe targă dar a plecat stând așezat în mașină” a mărturisit directorul INN, Grigore Zapuhlîh, lider al neurochirurgiei din Republica Moldova.

Starea după înlăturarea glonțului endocranian prin abord supraorbital stânga era satisfăcătoare, în ameliorare cu prezența mișcărilor spontane în toate extremitățile. Glonțul a fost extras cu succes fără apariția complicațiilor neurologice, iar în două săptămâni pacientul a fost externat.UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Cazul lui Bogdan face cinste medicinei de peste Prut, iar pentru români reprezintă o încurajare să privească şi spre Est, nu numai spre Vest când e vorba de intervenţii medicale...