Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință CORONVIRUS | Înainte de vaccin avem nevoie de un tratament. Va schimba INTERFERON BETA-1A regulile jocului?

CORONVIRUS | Înainte de vaccin avem nevoie de un tratament. Va schimba INTERFERON BETA-1A regulile jocului?

Un articol de: George Lupu - 22 Iul 2020, 13:48
CORONVIRUS | Înainte de vaccin avem nevoie de un tratament. Va schimba INTERFERON BETA-1A regulile jocului? Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C Știință

Am trecut de 15 milioane de cazuri de infectare cu coronavirus şi 620.000 de decese la nivel mondial. Perfidul virusul înaintează constant, iar până la apariţia unui vaccin care să îl potolească avem nevoie de un tratament pentru cei aflaţi în pericol imediat. Charlotte Summers, lector al Universităţii Cambridge, face o analiză pertinentă pentru The Guardian, cu privire la cel mai nou tratament studiat de medici şi anume, cel cu interferon beta 1a.

Infecția cu Sars-CoV-2 provoacă o serie de probleme de sănătate, dintre care cea mai frecventă este inflamația pulmonară, cu îngreunarea transferului de oxigen din alveolele plămânilor în sânge, ajungându-se uneori denumite la blocarea respiraţiei.

 

Tratamentul cu interferon beta-1a

Luni, compania britanică Synairgen, a anunţat  rezultatele optimiste ale unui studiu clinic redus cu privire la tratamentul cu o proteină numită interferon beta, pe care corpul o produce atunci când are o infecție virală. Numai că de la începutul pandemiei au existat multe astfel de anunţuri cu privire la tratamente care ulterior s-au dovedit ineficiente pe deplin. Cu ce este diferit de această dată?

Interferonul beta-1a este o substanță pe care organismul o produce în mod natural ca parte a răspunsului său imun la infecții virale. Datele de laborator care sugerează că interferonul beta poate ajuta la protejarea celulelor, cum ar fi cele din plămâni, de alte infecții cu coronavirus (cum ar fi Mers și Sars) a dus la prezumţia că poate fi o terapie eficientă pentru infecția cu Sars-CoV-2.

Synairgen a dezvoltat anterior o formă inhalabilă de interferon beta-1a ca terapie pentru pacienții cu astm și boală cronică obstructivă a căilor respiratorii (BPOC), așa că a avut experienţa necesară pentru un studiu clinic la pacienții cu Covid-19.

Compania a anunţat că tratament său în cadrul căruia interferonul a fost introdus direct în plămâni cu ajutorul unui nebulizator a determinat scăderea cu 79% a riscului ca pacienții să sufere forme severe ale bolii, comparativ cu cei care au primit un placebo în studiile inițiale. Toți cei 100 de pacienți recrutați în proces au fost pozitivi pentru Sars-CoV-2 și au fost în spital.

 

Să fie asta terapia pe care o aşteptam

Să fie asta terapia pe care o aşteptam, se întreabă autoarea analizei? Poate că da. Poate că nu, spune Charlotte Summers.DIGI RCS-RDS vine cu o surpriză pentru toţi românii, iar asta ar fi o lovitură pentru Orange / Vodafone / Telekom

Acest studiu clinic este unul restrâns (aproximativ 50 de pacienți au primit tratamentul și aproximativ 50 de pacienți au primit placebo). Studiul a fost conceput pentru a vedea dacă terapia este tolerată de pacienți și dacă ar putea fi eficientă. Până în prezent, avem doar un comunicat de presă, dar ceea ce trebuie să vedem sunt datele reale ale cercetării.

Reducerea cu 79% a riscului de a avea nevoie de ventilație mecanică sau de a muri, sună grozav. Conform celor mai recente date de la Centrul Național de Audit și Cercetare pentru Terapie Intensivă, peste 7.000 de persoane admise în unitățile de terapie intensivă din Marea Britanie au avut nevoie de ventilație mecanică, iar peste 4.000 de persoane au murit.

Cu toate acestea, trebuie amintit că doar aproximativ 50 de persoane au primit tratamentul cu interferon și, în timp ce comunicatul de presă ne spune că trei persoane (6%) care au primit placebo au murit, nu se precizează numărul de persoane care au necesitat ventilație mecanică.

Deci nu putem spune cât de semnificativ este efectul acestui medicament, dar realitatea este probabil mai puţin spectaculoasă decât impresia lăsată de acel „79%”.

 

Să fim optimişti

Dacă datele complete ale cercetării vor fi la fel de optimiste, terapia cu interferon beta-1a ar trebui testată ulterior în studii clinice scrupuloase. Chiar dacă oamenii vor dori ca terapia să fie imediat folosită în spitale, fără teste suplimentare, trebuie să fim precauți.

Există numeroase exemple de terapii care păreau promițătoare în studiile clinice timpurii, iar atunci când au fost testate serios, pe eşantioane mai mari, nu au mai arătat niciun beneficiu sau chiar mai rău.

Chiar dacă îndeamnă la precauţie, autoarea analizei din The Guardian, Charlotte Summers, nu neagă că avem de ce ne bucura. Acest studiu de cercetare este încă o realizare a Institutul Național de Cercetări în Sănătate, care anterior a arătat utilitatea tratamentului cu dexametazona şi inutilitatea folosirii de hidroxiclorochină și lopinavir / ritonavir. Deci să fim optimişti! 

Citeşte mai multe despre:   tratament coronavirus