Două posibile focare de pestă porcină africană într-o comună din Cluj. Transportul porcilor a fost interzis

Două posibile focare de pestă porcină africană într-o comună din Cluj. Transportul porcilor a fost interzis

Comitetului Local de Combatere a Bolilor Cluj s-a întrunit de urgență, joi, după ce au apărut suspiciuni de pestă porcină africană în județ. Potrivit Prefectului de Cluj,Mircea Abrudean, două posibilefocare au izbucnit încomuna Săndulești.

În cadrul ședinței s-au discutmăsuri privind limitarea și combaterea pestei,care se răspândește cu repeziciune.

Astăzi, 24.09.2020, am condus ședința Comitetului Local de Combatere a Bolilor Cluj, organizată în vederea evaluării suspiciunii de Pestă Porcină Africană la două exploatații din comuna Săndulești, județul Cluj și a măsurilor și obligațiilor ce decurg din Planul de măsuri pentru combaterea PPA.În cadrul reuniunii s-au luat măsuri privind limitarea și combaterea Pestei Porcine Africane către zonele limitrofe, astfel încât să se evite apariția unor noi focare, având în vedere gradul ridicat de contagiune al bolii”, a scris prefectul Mircea Abrudean pe pagina de Facebook.

Cele două cazuri au fost descoperite ieri. Autoritățile localeașteaptă cofirmarea testelor de laborator, care vor spune cu certitudine dacă este pestă porcină, chiar dacă veterinarii sunt convinși că acesta este diagnosticul, scrie turdanews.net.

Animalele suspecte de pestă porcină găsite într-o gospodărie particulară au fost eutanasiate și îngropate ulterior. Deocamdată, Direcția Sanitar-Veterinară Cluj a restricționat transportul porcilor pe drumuri publice sau private, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală.

Ce este pesta porcină și cum se transmite

Pesta porcină africană, numită şifebra porcină africanăsauboala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă, extrem de contagioasă şi foarte severă a porcilor domestici şi mistreţilor, cauzată de un virus ADN dublu catenar din familiaasfarviridecare se propagă foarte rapid în populaţia porcină prin contact direct sau indirect.

Boala se caracterizează prin diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative şi necrotice în diferite organe, iar clinic în formele acute a bolii prin febră, leziuni cutanate, tulburări digestive, tulburările respiratorii, tulburări nervoase, conjunctivită, secreţii nazale seroase, seromucoase sau mucopurulente sau epistaxis, la scroafele gestante unul dintre primele simptome observate este avortul. Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute şi acute a bolii.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social

Urmăriți B1TV.ro și pe