Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știri Locale Giurgiu: Focar de coronavirus într-un cămin de bătrâni. 4 angajați și 16 vârstnici au fost testați pozitiv

Giurgiu: Focar de coronavirus într-un cămin de bătrâni. 4 angajați și 16 vârstnici au fost testați pozitiv

Un articol de: Beatris Ionita - 04 Aug 2020, 10:26
Giurgiu: Focar de coronavirus într-un cămin de bătrâni. 4 angajați și 16 vârstnici au fost testați pozitiv FOTO: Pixabay.com Știri Locale

16 bătrâni internați în Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice Onceşti, judeţul Giurgiu, au fost testați pozitiv pentru COVID-19.

Nici angajații nu au fost ocoliți, 4 contractând noul coronavirus, după ce o infirmieră a fost confirmată pozitiv la sfârșitul lunii iulie. În instituție se aflau 29 de bătrâni şi 33 de salariaţi. Toate persoanele infectate au fost spitalizate, sub atentă supraveghere medicală, iar cele testate negativ au fost carantinate în camere individuale.

 

 

O infirmieră a adus coronavirusul în instituție

 

O infirmieră, angajată a căminului de bătrăni a fost confirmată prima persoană confirmată pozitiv cu COVID-19, pe data de 31 iulie 2020. Ca urmare,   toţi angajaţii care se aflau de serviciu au fost plasaţi în carantină instituţionalizată la locul de muncă și a fost demarată o anchetă epidemiologică în cadrul centrului.

DSP Giurgiu a recoltat 34 de probe rezidenților centrului şi personalului de serviciu. În urma recoltării probelor au fost confirmate nouă cazuri pozitive din rândul beneficiarilor şi un caz din cadrul personalului de la pază.

Recoltarea probelor a continuat şi în data de 2 august, când au mai fost confirmate încă şapte bătrâni, iar pe 3 august, încă două persoane angajate, a transmis marţi, DSP Giurgiu. După confirmarea focarului, clădirea și curtea centrului au fost dezinfectate.

 

 VREME EXTREMĂ în România! A început să ningă abundent

Șefa DSP Giurgiu, testată pozitiv pentru noul coronavirus


 

Șefa DSP Giurgiu a fost depistată cu infecție cu noul coronavirus, pe 30 iulie. Femeia a decis să facă testul pentru COVID-19, după ce a observat că manifestă simptomatologie specifică bolii.

„Rezultatul doamnei director a venit ieri, în jurul orelor 18. În dimineața aceasta se va desfășura ancheta epidemiologică și se va stabili câți contacți direcți are doamna director, care vor fi plasați în carantină la domiciliu. Se află în stare bună, este internată la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu”, a declarat Aneta Matei, prefectul din Giurgiu.

Ancheta epidemiologică este în plină desfășurare, iar șefa DSP Giurgiu i-a transmis prefectului din județ că nu a interacționat cu multe persoane, dar și că nu a fost în contact cu vreunul dintre pacienții confirmați cu COVID-19.

„Permanent, în interiorul instituției, au purtat măști, dar având în vedere că au utilizat spații comune, probabil că sunt câțiva contacți direcți”, mai spune prefectul.

 

 

Masca de protecţie este obligatorie în Giurgiu

 

Purtarea măştii de protecţie va deveni obligatorie și în Giurgiu, începând cu data de 1 august, pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise, potrivit unei hotărâri semnată vineri de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Prefectura Giurgiu a precizat , într-un comunicat de presă citat de Agerpres, că ”în urma şedinţei Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu din data de 31 iulie 2020 au fost adoptate următoarele măsuri: se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi faleze, pieţe deschise, târguri, oboare, gări, autogări, staţii pentru transportul în comun, parcuri, locuri de joacă”.

Persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută, şi copiii cu vârsta mai mică de cinci ani fac excepţie de la aceste prevederi.

De asemenea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu a decis să interzică comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23:00 – 6:00.

Și desfăşurarea activităţii cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23:00 – 6:00 se interzice începând cu data de 1 august ora 0:00.

 

 

Masca de protecție, obligatorie de la 1 august, în anumite locații

 

 

Reamintim că, în contextul pandemiei de coronavirus și a creșterii alarmante a cazurilor din România, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât impunerea obligativității măștilor în anumite locații și în anumite ore, de la 1 august. Astfel că, mai multe județe vor aplica măsura.

Astfel că, prin Hotărârea numărul 37 din 28 iulie, se impune instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

Măsura vizează pieţele, parcurile, locurile de joacă sau de antrenament sportiv, falezele, zone de agrement în aer liber, staşiile mijloacelor de transport în comun, în măsura în care sunt aglomerate, iar autorităţile locale decid că se impune purtarea măştii.

În cazul nerespectării acestei măsuri, persoanele surprinse de oamenii legii fără mască de protecție vor putea fi sancționate cu amenzi cuprinse între 500 – 2500 de lei.

Sunt exceptate persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută.

Citeşte mai multe despre:   DSP Giurgiu ,   camin de batrani