Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știri Locale Masca de protecţie, obligatorie în zonele publice aglomerate din județul Sălaj

Masca de protecţie, obligatorie în zonele publice aglomerate din județul Sălaj

Un articol de: Andrei Ștefan - 12 Aug 2020, 12:00
Masca de protecţie, obligatorie în zonele publice aglomerate din județul Sălaj Foto: Hepta Știri Locale

Începând de miercuri, 12 august, purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie în toate spaţiile publice aglomerate de pe raza judeţului Sălaj, anunță Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

 

În ce zone trebuie purtată masca de protecție

 

Astfel, măștile trebuie purtate regulamentar în spaţii publice deschise de tip pieţe, târguri şi expoziţii, în zonele în care se desfăşoară serbări publice, activităţi cultural-artistice, activităţi religioase sau pelerinaje pe întreaga durată a programului acestora, în zonele de aşteptare a mijloacelor de transport în comun de tip staţii de autobuz, staţii şi peroane CFR, autogări şi altele asemenea, precum şi în zonele de aşteptare pentru accesul în obiectivele turistice.

Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani sunt exceptaţi de la obligativitatea purtării măştii de protecţie.

 

Îngrijirea pielii sub masca de protecție

 

În unele zone din țară, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie și în aer liber, însă trebuie să ținem cont și de îngrijirea pielii înainte și după utilizarea măștii, mai ales pentru o perioadă îndelungată de timp.

Dermatologul Olga Simionescu a explicat pentru B1.ro, cum este recomandat să curățăm și să îngrijim tenul normal, dar și pe cel cu probleme atunci când folosim măștile de protecție.VREME EXTREMĂ în România! A început să ningă abundent

Cât mai puțin machiaj în cazul femeilor, de evitat cât mai mult transpirația și în cazul femeilor și în cazul bărbaților. Masca ar trebui schimbată după cel mult patru ore dacă este purtată în mod continuu. Există și două tipuri de măști, cea de tip chirurgical și măștile speciale anticovid FFP 2 și FFP 3. Cu aceste măști chirurgicale suprafața de ocluzie este mai mare, suprafața prin care ea este lipita la nivelul pielii. Deci ca sfat ar fi așa: evitarea transpirației; cât mai puțin fond de ten pentru că acela alături de mască nu îi va mai permite tegumenteului să respire, precum și îngrijirea pielii într-un mod particular: demachierea obligatorie seara, în cazul bărbaților spălarea cu apă și cu săpun, urmată de produse de hidratare suplimentare.

În cazul în care s-a făcut dermografism, adică dacă există șanțuri de la purtarea măștilor de tip FFP 2 sau FFP 3, ele revin la normal cam în 30 – 40 de minute, dar acest lucru se întâmplă în cazul unei purtării îndelungate, de cel puțin 30 de minute până la câteva ore.”, adaugă dermatologul Olga Simionescu, pentru B1.ro.

De asemenea, dermatologul mai recomandă alegerea unei măști de calitate, dar și evitarea produselor care ar putea încărca tenul și ar limita procesul de respirație de la nivelul pielii.

„Este importantă alegerea unei măști de calitate, cu un material cunoscut și doi pregătirea „terenului” în scopul de a împiedica proliferarea infecțiilor și a transpirației: cât mai puțin make-up, nu mai putem folosi agent ecran, practic măștile au și avantajul că reprezintă un agent ecran împotriva soarelui parțial, care uneori poate să fie suficient. Spre exemplu o persoană care poartă ochelari de soare, pălărie, și mască este mult mai protejat în fața soarelui, comparativ cu o persoană care nu ar purta mască”, explică aceasta.

Citeşte mai multe despre:   Stiri Salaj,   masca de protectie