Prahova: Percheziții într-un dosar de furt de energie electrică. Electrica anunţă că sprijină investigaţia demarată de autorităţi

Prahova: Percheziții într-un dosar de furt de energie electrică. Electrica anunţă că sprijină investigaţia demarată de autorităţi

Mai multe percheziții au loc, luni dimineaţă, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice.

”Astăzi, 18 ianuarie 2021, poliţişti anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Prahova, cu sprijinul Serviciului Anchete, Serviciului Judeţean Anticorupţie Buzău şi Serviciului Judeţean Anticorupţie Dâmboviţa, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, pun în executare zece mandate de percheziţie domiciliară (cinci mandate la sediul sau punctul de lucru al unor societăţi comerciale şi alte cinci la domiciliile suspecţilor), precum şi cinci mandate de aducere emise pe numele a doi suspecţi funcţionari publici şi alte trei persoane fără calitate specială”, se precizează în comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie.

”În cauză se desfăşoară cercetări faţă de cei cinci suspecţi, pentru săvârşirea mai multor  infracţiuni, respectiv de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice, executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

 

Cum funcționa rețeaua

 

Potrivit poliţiştilor, unul dintre suspecţi, deţinător al mai multor spaţii industriale şi rezidenţiale, punea la dispoziţie spaţii unde urmau a fi desfăşurate activităţi puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalaţii clandestine de branşare la energie electrică. Aceste instalaţii erau puse în manoperă şi protejate de cei doi suspecţi funcţionari publici.

Un alt suspect se ocupa, în principal, de identificarea de potenţiali clienţi ce aveau nevoie de energie electrică de mare putere fără a fi contorizată. Prin prisma relaţiei cu unul dintre suspecţii funcţionari publici, acesta se ocupa de obţinerea avizelor necesare punerii în funcţiune a instalaţiilor, modificării de putere şi punerea în manoperă a branşamentelor.

Cel de-al doilea suspect funcţionar public se ocupa efectiv de realizarea branşamentelor clandestine şi avea rolul de a remite sume de bani angajaţilor societăţii de distribuţie cu putere de decizie.

Cercetările vor fi continuate la sediul unităţii de parchet pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a tuturor persoanelor implicate.”

 

Reacția Electrica

 

Electrica SA informează că sprijină investigaţia demarată de autorităţi în judetul Prahova în ceea ce priveşte furturile de energie electrică și îşi reafirmă angajamentul privind respectarea legilor şi a tuturor reglementărilor care îi sunt aplicabile în toate activităţile pe care le desfăşoară.

“Electrica aplică o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte astfel de practici și asigură toate părțile interesate că, în absolut toate situaţiile de acest fel, societățile din cadrul Grupului Electrica cooperează deplin şi transparent cu autorităţile, prin punerea la dispoziție cu celeritate a documentelor şi informaţiilor necesare, inclusiv a rezultatelor anchetelor interne desfăşurate în ultima perioadă”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.

Electrica consideră că este atât în interesul consumatorilor, cât şi al companiei, ca astfel de practici să fie descoperite, dovedite şi pedepsite conform legilor în vigoare. Fiind vorba despre o anchetă în derulare, compania se abţine de la alte comentarii, până la finalizarea investigațiilor.”, precizează într-un comunicat.  

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe