Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știri Locale Primarul şi viceprimarul dintr-o comună, trimiși în judecată pentru fraudă cu subvenții

Primarul şi viceprimarul dintr-o comună, trimiși în judecată pentru fraudă cu subvenții

Un articol de: Raluca Tindeche - 25 Sep 2020, 19:17
Primarul şi viceprimarul dintr-o comună, trimiși în judecată pentru fraudă cu subvenții Foto: Pixabay.com Știri Locale

Actualul primar al comunei al comunei Rîşca din judeţul Suceava, Ion Bosînceanu, dar şi fostul primar al aceleiaşi comune, Neculai Rusu au fost trimiși în judecată pentru fraudă cu subvenţii agricole.

Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Suceava din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru fapte de corupţie, potrivit Agerpres. 


Aceștia sunt acuzați de săvârşirea infracţiunii de instigare la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, obținând pe nedrept fonduri europene

"În perioada 2010-2014, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de animale 'Gospodarul' Rîşca, la instigarea celor doi primari, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false şi inexacte (contracte de arendă, contract de administrare, anexe, etc.) pentru a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafaţă de păşune (321,79 ha) aparţinând domeniului privat al comunei, dată spre folosinţă fără organizarea unei licitaţii publice. În realitate, cei care ar fi condus Asociaţia respectivă şi ar fi luat toate hotărârile erau inculpaţii Rusu Neculai şi Bosînceanu Ion, ceilalţi membri nefiind vreodată cooptaţi în luarea vreunei decizii", se precizează în comunicatul de presă al DNA.

"De menţionat este faptul că, după ce erau virate fondurile în contul Asociaţiei, banii ar fi fost scoşi eşalonat şi împărţiţi între cei trei inculpaţi (cei doi edili primind sumele cele mai mari pe care le-ar fi folosit într-o mică măsură în interesul localităţii pe care o administrau, restul fiind folosite în interes personal). Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu 832.783 lei, diferenţa de bani până la suma de mai sus fiind recuperată prin metoda compensaţiei datoriilor", se mai arată în comunicatul procurorilor anticorupţie.

Autoritățile au declarat că "în cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Bosînceanu Ion şi preşedintelui Asociaţiei crescătorilor de animale".

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava. 

Citeşte mai multe despre:   judecata,   fonduri europene,   primara