Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știri Locale Protest HORECA la Timișoara / „Opriți discriminarea industriei!”

Protest HORECA la Timișoara / „Opriți discriminarea industriei!”

Un articol de: Andrei Ștefan - 16 Oct 2020, 10:36
Protest HORECA la Timișoara / „Opriți discriminarea industriei!” Foto: Pixabay Știri Locale

Vineri, reprezentanții industriei Horeca din Timișoara vor protesta în urma măsurilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, acelea de a deschide restaurantele la capacitate redusă, în funcție de rata de infectare din localitate, sau de a le închide total.

 

Protest HORECA la Timișoara

 

„Nu distrugeți antreprenoriatul local și comunitatea. Trebuie să trăim cu acest virus și să câștigăm razboiul supraviețuirii! Doar să ne respectăm și să nu mai fim mințiți!”, este mesajul reprezentanților HORECA.

Aceștia transmit că în prezent această industrie este cea mai afectată, înregistrând un declin brusc, ce a condus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 80% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 50% dintre operatori.

„Restricționarea vânzării și a consumului în restaurant, închiderea sectorului organizării de evenimente, a barurilor și cafenelelor, nu rezolvă dificultățile statului în a asigura respectarea legii. Prin aceste restricții se aduc doar mari prejudicii industriei ospitalității în ansamblu – hoteluri, restaurante, cafenele, organizări de evenimente.

Nu există argumente pentru blocarea acestui sector, iar Guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HORECA prin măsuri total disproporționate față de situația reală, astăzi fiind afectați în mod direct de aceste restricții nejustificate 400.000 de angajați, precum și aproximativ 210.000 angajați ai furnizorilor de produse, materii prime și servicii, conform statisticilor naționale.

Suntem implicați și afectați: hoteluri, restaurante, cafenele, baruri, locații de evenimente, firme de prestăriservicii decorațiuni, muzică, croitorie, make up, entertainment, furnizori demarfă, utilități, producători locali, servicii de transport, ghizi, agenții de turism.Vi se pare puțin și neînsemnat?”, mai precizează reprezentații industriei, care cer „oprirea discriminării”.

„Opriți discriminarea industriei HORECA!!! Nu există nici o statistică care să demonstreze că industria Horeca este cauza principală a creșterilor cazurilor de COVID-19! În lunile de vară în care majoritatea populației a beneficiat de vacantă și în special de serviciile HORECA, numărul de cazuri a rămas CONSTANT!!!Mircea Badea şi-a arătat WhatsApp-ul la televizor, iar oamenii N-AU PUTUT CREDE când au văzut ce are în conversaţii

După începerea școlilor, revenirea la locurile de muncă și ALEGERILE LOCALE, numarul cazurilor de COVID-19 a explodat!!! Solicităm ca industria Horeca sa fie oprită doar dacă toate celelalte sectoare ale industriei vor fi oprite.

Limita de 1,5 sau 3 la mie nu se aplică în alte sectoare de industrie, solicităm sa nu se aplice nici industriei Horeca.

Solicităm anularea impozitului specific și a impozitului pe venit pentru Horeca, în anul in curs și anul viitor.

Solicităm același program de lucru, aceleași condiții de restricții sau orar, cu respectarea normelor de siguranță, pentru restaurante, locații de evenimente, baruri sau cafenele, pe întreaga perioadă a stării de alertă.

Solicităm anularea impozitelor locale pentru clădirile și terenurile active în domeniul Horeca”, transmit protestatarii, citează presa locală.

 

Ministrul Economiei: Vom susține sectorul HORECA

 

Virgil Popescu, ministrul Economiei a vorbit marți seară, în platoul B1 TV, despre închiderea restaurantelor și despre susținerea acestui domeniu de activitatea din bugetul de stat, dacă criza sanitară se adâncește în perioada următoare.

"Restaurantele vor rămâne închise doar în zonele în care cazurile sunt peste 3 la mia de locuitori, adică acolo unde lucrurile sunt înrăutățite. În rest, până la 50% din capacitate până în 1,5, 30% între 1,5 și 3 și după 3 vorbim de închis. Până la urmă e vorba de protejarea noastră a tuturor și de acolo nu trebuie să facem rabat", a declarat ministrul.  

În ceea ce privește nemulțumirile și protestelor împotriva închiderii industriei HORECA, ministrul a declarat că totul se face la recomandarea specialiștilor din Sănătate și că, dacă n-ar reprezenta un pericol, nimeni n-ar pune lacătul pe ușile acestor operatori economici. 

"Eu îi înțeleg perfect, numai să înțeleagă și toți antreprenorii din acest domeniu că ce spun medicii, cam trebuie să-i ascultăm...Dacă dânșii spun că acolo este o posibilitate de infectare mai mare trebuie să-i credem ei se ocupă de sănătatea publică și nu putem să punem sub semnul întrebării ceea ce spun ei. Sunt convins că n-ar fi nimeni nebun să închidă HORECA dacă n-ar fi nevoie.

Evident că o să gândim o formă de ajutor pentru cei din HORECA. În momentul de față derulăm acel program de 1 miliard de euro. Am dat drumul la schema 1 cu ajutorul de grant de 2000 de euro pentru microîntreprinderi. Funcționează suficient de bine până la ora aceasta.

Evident că vom susține sectorul HORECA, nu vom lăsa ca oamenii să rămână fără salarii în această perioadă: evident că vom lua măsuri. Am demonstrat că am luat măsuri exact când a fost lockdown-ul parțial, nu numai în Horeca, l-am susținut de la bugetul de stat și sunt convins că vom lua măsurile ferm, imediat, ca să nu avem probleme cu angajații în acest sector ", a punctat Virgil Popescu.

Citeşte mai multe despre:   HORECA,   Stiri Timișoara,   protest