Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știri Locale Un nou tip de scanare cu computerul tomograf, în cazul pacienților cu COVID-19, la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara: Expunerea la radiații este scăzută cu până la 70%

Un nou tip de scanare cu computerul tomograf, în cazul pacienților cu COVID-19, la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara: Expunerea la radiații este scăzută cu până la 70%

Un articol de: Elena Stanciu - 07 Aug 2020, 14:39
Un nou tip de scanare cu computerul tomograf, în cazul pacienților cu COVID-19, la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara: Expunerea la radiații este scăzută cu până la 70% Foto: Hepta.ro Știri Locale

Specialiștii în radiologie de la Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara au recurs la o soluție prin care pacienții diagnosticați cu COVID-19 , care au nevoie destul de des de tomografii, să fie expuși unei cantități mai mici de radiații în timpul examinării. Astfel, a fost adaptat protocolul de scanare normală cu computerul tomograf (CT), fiind folosită o tehnică ce implică o doză redusă de radiații (CT Low-dose). Este vorba despre o scădere cu aproximativ 70% a dozei de radiații aplicate pacienților cu forme medii și severe ale infecției cu coronavirus care au nevoie de tomografii repetate, informează opiniatimisoarei.ro. Cu alte cuvinte, doza mare de iradiere la care acești bolnavi sunt expuși într-o perioadă foarte scută de timp este astfel redusă considerabil.

 

Examen CT cu o doză redusă de radiații pentru pacienții cu coronavirus din Timișoara

 

"Am optat pentru acest tip de tehnică CT, cu doză redusă de iradiere, pentru a-i proteja cât mai mult pe pacienţii bolnavi de COVID-19, ai căror plămâni sunt puternic afectaţi de boală. Ştim că pacienţii rămân internaţi doua-trei săptămâni, în funcţie de gravitatea bolii. În acest interval, unii dintre ei au nevoie de mai multe evaluări imagistice într-o perioadă scurtă de timp. Pentru a nu creşte doza de iradiere asupra organismului, am început să folosim acest protocol pe o scara mult mai largă", a explicat directorul medical al spitalului, medicul radiolog Diana Manolescu.

Peste 200 de persoane testate pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 au beneficiat până acum de această tehnică. Potrivit specialiștilor, în cazul aceste proceduri se păstrează aceeaşi calitate a imaginii și nu există alte diferențe semnificative în privința imagisticii diagnosticului faţă de un CT standard. În plus, pentru acest examen este folosit același aparat.

Printr-un examen CT clasic, un pacient este expus unei doze de radiații de aproape 350mGy/cm, în timp de în cazul acestei proceduri doza nu depășește 90mGy/cm.

 

Situația actualizată a cazurilor de COVID-19

 

Cele mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică arată că, în județul Timiș au fost confirmate până acum 1544 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 44 au fost confirmate în ultimele 24 de ore.A văzut pe stradă un cerșetor cu un munte de bani în față. S-a apropiat de el și nu i-a venit să creadă când a aflat cine este

La nivel național, în același interval, au fost înregistrate 1.378 de noi îmbolnăviri, cel mai mare număr raportat de la debutul epidemiei. 23.946 de teste au fost prelucrate în acest interval. Totodată, alte 605 persoane au fost retestate pozitiv. Un record negativ a fost înregistrat și în privința deceselor, 50 de pacienți cu COVID-19, pierzându-și viața în 24 de ore. 446 de persoane sunt internate, în acest moment, la ATI. 

Despre recordul negativ al deceselor în rândul pacienților cu COVID-19, medicul Virgil Musta, manager al Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a declarat, la solicitarea B1.ro, că înmulțirea, de la o zi la alta a numărului de cazuri noi de coronavirus, atrage după sine și creșterea numărului de persoane, care pe lângă noul coronavirus, suferă și de alte afecțiuni grave.

“Pe de o parte supraaglomerarea secțiilor de terapie intensivă duce la o creștere mare a mortalității, pe de altă parte boala ajunge la persoane cu comorbidități. Vorbim deci în special despre acele persoane care s-au infectat cu noul coronavirus și au un factor de risc major. Acesta este motivul pentru care apar în special aceste decese”, a explicat Virgil Musta.

Citeşte mai multe despre:   Stiri Timis,   coronavirus,   COVID-19,   Virgil Musta