Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Turism Primarul unei localități din România le oferă teren gratuit celor care vor să își construiască pensiuni pentru a sprijini turismul

Primarul unei localități din România le oferă teren gratuit celor care vor să își construiască pensiuni pentru a sprijini turismul

Un articol de: Andreea Bodolea - 15 Iun 2020, 14:17
Primarul unei localități din România le oferă teren gratuit celor care vor să își construiască pensiuni pentru a sprijini turismul Turism

Este vorba despre localitățile din Munții Rodnei. Aici poți găsi peisaje care îți taie răsuflarea, iar ospitalitatea localnicilor și tradițiile din zonă te fac să vrei să descoperi natura pas cu pas. Cu toate acestea puțini oameni se aventurează să investească pe aceste meleaguri de poveste.

Unul dintre primari recondiționează case bătrânești, iar celălalt oferă gratuit terenuri, oentru construcția de pensiuni, scriu știrileprotv.ro.

 

 

Primarii localităților din zonă vor să investească în turism

 

 

Programul autorităţilor locale se desfăşoară sub sloganul: “Nu lăsa să piară casa de la ţară”. În acest fel, speră să îi tenteze şi pe oameni să se încumete să pornească afaceri în localităţi unde acum, nu există turism!

În comună Parva, aflată la poalele munţilor Rodnei, primarul pune la bătaie 20 de hectare. Le dă teren celor care vin cu bani şi vor să construiască pensiuni şi cabane. Evident, în concordanţă cu natura şi specificul locului.

Ioan Strugari, primarul comunei Parva: “Ne dorim să putem duce încet-încet localitatea spre un turism civilizat. Adică, să o acredităm, să o omologăm ca şi staţiune turistică de interes local.”Fenomenul "apei moarte" care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc brusc, iar motoarele învârt "în gol"

Având în vedere că primeşte gratuit pământ, Darius - student la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca - este hotărât să se întoarcă acasă şi să porească o mică afacere.

Mariana Budeţ, localnica: “Cum eu caut un loc de linişte, cred că toată lumea caută. Este o posibilitate, nu ştiu cine ar putea să achiziţioneze contra-cost, un loc şi apoi o casă...”

Darius Nicolae, localnic: “Vin dintr-o comunitate de munte, după cum se vede aici şi vreau ca în continuare pe viitor să construiesc o casă, o cabană specifică acestei zone şi să rămânem împreună unde am crescut, la ţară.”

 

 

Primarul din localitatea Sângeorz-Băi a recondiționat o casă bătrânească

 

 

În Sângeorz-Băi, primarul vrea să dea un exemplu întregii comunităţii, pentru a reporni turismul. Pe banii lui, a reabilitat o casă bătrâneasca şi a transformat-o în pensiune primitoare. Susţine că a desfăcut-o bucată cu bucata şi a reconstruit-o cu mici modificări.

Traian Ogagau, primarul oraşului Sângeorz-Băi: “Acesta casă minunată este de prin 1920. Este o casă tradiţională din oraşul Sangeorz Bai. Aici a fost singura

cameră de locuit. Aici este livingul acum, tinda cum se spune. Era șura unde se băga fânul, se urcă în pod...”

Deocamdată este singură casă tradiţională din Sângeorz-Băi intrată în circuitul turistic. însă primarul speră că o să îi convingă şi pe alţii să-i urmeze exemplul.

Sanda Hodja, administratorul pensiunii: “Aici am pregătit o tocăniţă de viţel, de la crescătorii de animale din zona. Vrem să servim musafirii care ne-au trecut pragul în ziua astăzi.”

Experiența într-un asemenea loc, coste 700 de lei, pe noapte, în timpul săptămânii şi 1000 de lei în week-end.

Potenţialul turistic al zonei este imens. Faptul că aici este şi Parc Naţional experienţa pe munte este cu totul aparte. Niciunde în Europa, turiştii nu mai găsesc o aseamena diversitate. Camerele de supraveghere, instalate de Romsilva, surprind des capre negre sau porci mistreţi, în libertate.

Citeşte mai multe despre:   muntii rodnei