Virusologul care a lucrat la vaccinul împotriva Ebola și Zika, caută un leac pentru COVID-19. Situația este mai gravă acum, iar tratamentul va costa miliarde de dolari

Virusologul care a lucrat la vaccinul împotriva Ebola și Zika, caută un leac pentru COVID-19. Situația este mai gravă acum, iar tratamentul va costa miliarde de dolari

Virusulogul Gary Kobinger, cel care a lucrat la dezvoltarea vaccinurilorpentru Ebola și Zika și-a unit forțele din nou cu echipa sa de cercetători pentru a descoperi leacul împotriva COVID-19.

Devenit între timp directorul Centrului de Cercetare a Bolilor Infecțioase de la Universitatea din Quebec, Canada, Kobinger se numără printre sutele de oameni de știință din întreaga lume care lucrează la potențiale vaccinuri împotriva noului coronavirus, împreună cu mai multe companii farmaceutice.

Cercetătorul a declarat că principala greșeală a oamenilor în lupta cu boala este că nu sunt pregătiți pentru astfel de hazarduri, trăiesc cu impresia că nu se poate întâmpla și ajung să se confrunte cu probleme cum ar fi lipsa echipamentelor de protecție în spitale, ceea ce nu este greu de combătut, dar are consecințe extrem de grave.

Situația este mai gravă decât în cazul temutei Ebola

În cazul pandemiei de COVID-19, Kobinger crede că găsirea unui leac pentru noul coronavirus este extrem de urgentă, situația fiind chiar mai gravă decât în cazul epidemiei de Ebola.
Virusologul a mărturisit că principala problemă cu COVID-19 este că are o rată foarte mare de contagiozitate, chiar dacă nu este extrem de letal. Faptul că s-a răspândit la scară mondială îl face mai periculos decât temuta Ebola, care are o rată a mortalității de 80%, față de 5%, noul coronavirus.

Potrivit Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor, în Africa de Vest au existat 28,652 de cazuri de Ebola între2014-2016 și 11,310 de decese.Există peste un milionde cazuri Covid-19, potrivit Universității Johns Hopkins.Aceasta a ucis peste 53,000de persoane.

În plus, pentru că coronavirusul a lovit țăriledezvoltate economic, avem mai multe resurse (alocarea de bugete pentru dezvolaterea unor tratamente, tratament medical de bună calitate și echipamente de ultimă generație).

“Comparați-o cu epidemia dinmijlocul pădurii tropicale din Africa(cazul Ebola). Ne-ar fi plăcut să avem tot echipamentul de acest fel”, a declarat virusologul, potrivitwww.wired.com.

Importanța descoperiri mai multorvaccinuri

Specialistul a mărturisit că faptul că sunt testate mai multe vaccinuri este extraordinar pentru că există o posibilitate mai mare ca măcar câteva dintre ele să treacă de testele clinice și să fie eficiente, iar implicare mai multor companii farmaceutice leacul ar putea produce pentru toată planeta.

Vom plăti mai mult decât deobicei pentru vaccin din cauza urgenței globale

Cercetarea va costa miliarde de dolari pentru că statele nu au fost pregătite. Dacă s-ar fi luat măsuri din timp, ar fi putut să coste de la 500 milioane de dolari la 800 de milioane, dar din cauza urgenței prețul va fi uriaș.

În cel mult 12 luni am putea avea un vaccin pentru anumite categorii de persoane

Specialistul aasigurat că dacă guvernele vor face eforturi am putea avea un vaccin pe piață în mai puțin de 12 luni, cel puțin pentru populațiile țintă, cum ar fi personalul medical, sau vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă sau cele cu comorbidiatate.

Un vaccin care să funcționeze la nivel global va fi produs într-o perioadă mai lungă de timp, pentru a obține o formul care să dea cât mai puține efecte adverse.

Leacul ideal este acela care împiedică omul să contacteze boala, pentru a scăpa de schelele lăsate de boală si pentru a preîntâmpina o nouă izbucnire.

Urmăriți B1TV.ro și pe